Banánfa.hu


Ügyfélszolgálat:
06 (30) 474-0044

Belső terek egzotikus növényesítése


A banán

Bengáli tigrisA termő banán, latin nevén „Musa paradisiaca”, a trópusokon élő lágyszárú, bár sokszor fatermetű növény. Hihetetlen, de igaz, hogy csaknem 1000 fajtája létezik a világon. Termését – amely valójában bogyótermés – világszerte fogyasztják. A banán gyümölcse görbe, melynek oka, hogy a kis banánok (melyek még egyenesek) eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.

A banán rendkívül gyorsan fejlődő növény. Növekedése során törzse koncentrikus körökben elhelyezkedő levélhüvelyekből alakul ki (ez a pszeudoszár, vagy áltörzs). A banán növény élete során akár 40 levélhüvely-törzset is növeszthet. Virágzástól szüretig a fajtától függően 80-180 nap telik el.

A legnagyobb banánültetvények a Közép-Keleten és Dél-Amerikában találhatóak, az ún. „Banán Köztársaságokban”, mint Costa Rica, Guatemala, Honduras, Ecuador, Panama, ahol az államok fő bevétele a banán exportból származik. Ecuador a világelső a banán exportban. A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után.

A banánoknak az ideális átlaghőmérséklet a 26,7 °C és az átlagos havi csapadékmennyiség 100 mm. A minimum és maximum napi hőmérséklet: 22-32 °C között van ideális esetben, persze ez is a fajtától függ. Vannak fagytűrő banánok is. A banánok élőhelyén a száraz évszak normál körülmények között nem tart 3 hónapnál hosszabb ideig.

Nálunk télen, amikor nyugalomba vonulnak, az öntözésüket jelentősen csökkentsük, mert túlöntözésük könnyen gyökérrothadáshoz, és a növény pusztulásához vezethet. Öntözésüket, ha lehet, összegyűjtött esővízzel, vagy desztillált vízzel oldjuk meg. Időnként vízzel permezzük meg őket, esetleg a levelüket nedves ruhával le is törölgethetjük, ezzel elkerülhetjük a kártevők megjelenését a banánon.

A banánok nyáron átlagosan havi 4 levelet hoznak, míg télen csak havonta egyet.
A banán egy olyan különleges növény, amely „örökéletű”, mert reprodukálja magát. Amikor a banánfürtöket betakarítják, az anyanövény elhal. De mielőtt ez megtörténik, egy vagy több oldalsó gyökérsarjat hoz létre, így gondoskodik az utódlásról.

A törzsnek a földalatti része hozza ezt az új hajtást, így marad örökéletű a banánfa.
Mindegyik új hajtás felnőtt banánná válik, ám van, amelyik távolabbra is képes telepedni az anyatörzstől. A törzse valójában csak „áltörzs”, mert a levelek összecsavarodásából épül fel, melyek aztán a törzs végén kibomlanak egymás után, mint egy lombozat.

A banán nagyon gyorsan növekszik meleg és nedves helyeken, ahol magas a páratartalom.
A gyümölcse alapján a banán igen sokféle lehet. Mind színében, mind formájában sok a variáció: egyeseknek magjuk van, másoknak nincs, vannak törpe banánok, vannak masszív fajták, rövidek, szögletesek, kerekítettek, egyenesek, ívelt formájúak, zöldek, sárgák, csíkosak, rózsaszínek, foltosak, vagy akár ezüstös színűek is.

Mivel a banánok fejlődése gyors, tápanyagellátásukra nagy gondot kell fordítani. Tápoldatozásuk nyáron hetente történjen, télen csak havonta egyszer. A vízben elkevert tápanyagokat, ha lehet, a nedves földjére locsoljuk, sem a levelére sem a törzsére nem ajánlatos.
A tápoldat összeállítása: 8:10:8 arányú NPK, vagy ehhez nagyjából hasonló tápoldatok.
Ha a legoptimálisabb körülményeket szeretnénk megteremteni a növényünknek, akkor a banánokat savanyú, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag 5.5–6.6 pH-jú földbe ültessük.


Musa basjoo – japán banán, télálló banán kicsi


Garantáltan -20 °C fokig télálló a rhizóma.

 

Musa basjoo nagy

Musa bajoo

3 éves növények, garantáltan -20 °C fokig télálló a rhizóma.

 

Musa basjoo/japán kenderbanán, télálló banán

Származás: A gyömbérvirágúak (Zingiberales) rendjébe, a banánfélék (Musaceae) családjába tartozó Musa basjoo a japán Ryukyu szigetekről származik. Rizómájának hidegtűrése indokolttá tehetné, hogy közismertebb kerti egzotikus növénnyé váljon, ennek ellenére Magyarországon csupán néhány növénygyűjtő kertjében található meg. Budapesten, az Arborétum Egzotikus Növénybár teraszán tavasztól-őszig 10 db hatalmas példányt lehet megfigyelni.

Leírás: Az alapfaj levele zöld vagy sárgászöld színű. Levelei ép szélűek és akár a 1,5-2 méteres hosszúságot is elérhetik. Az erős széltől szakadozottá válnak, ezért célszerű széltől védett helyre állítani. Kifejlett korában a hazai klímán 2-3 méteres áltörzset növeszt, amely a nem elfásodó levélhüvelyekből áll. Körülbelül 7-8 éves korára fordulhat termőre, ilyenkor hozza narancsos-, vagy vöröses-sárga összetett füzérvirágzatát. Sajnos idehaza a rövid tenyészidő miatt nem tudja a termését beérlelni, de a kifejlett példányok virágzását szerencsés esetben megcsodálhatjuk. 6-8 mm átmérőjű, 4 mm magas magja fekete színű.

A Musa basjoonak nagyon sok változata létezik, és a könnyű tarthatósága miatt a nemesítők is számos hibridet alakítanak ki, ezzel is bővítve a különféle megjelenésű növények listáját. A teljesség igénye nélkül néhány változat: Fuji-Yama, Sakhalin, Salmon, Sapporo, Tchechenia, Variegata, Wilsonii.

Környezeti feltétel: Mind a fiatal magoncok, mind az idősebb növények számára az enyhén savanyú (5,5–6,5 pH) kémhatású, laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű talaj a legmegfelelőbb. Mivel nagyon intenzív növekedésű, sok tápanyagot igényel. Ha szép, erőteljes növekedésű növényt szeretnénk nevelni, érdemes hetente tápoldatot használni, amelynek NPK aránya 3:1:6, vagy ahhoz közelítő értékű legyen. Sok vizet igényel, és meghálálja a magas páratartalmat. A banánok mind a kiszáradásra, mind a túlöntözésre érzékenyek. Túlzott öntözés esetén a konténerben nevelt példányoknál gyökérrothadás léphet fel, ezért tartózkodjunk a pangó víztől. A napos, félárnyékos és szélvédett területet kedveli. Ha szobában kívánjuk tartani, válasszunk neki világos, ablakhoz közeli helyet.

Teleltetés: A legismertebb fajok közül az abesszín banánt (Ensete ventricosum) vagy a törpebanánt (Musa cavendishii) is lehet kiültetve, vagy tavasztól őszig a kertben, illetve teraszon konténerben nevelni, de ezeket az első fagyos éjszakák előtt be kell vinni, és fűtött helyiségben kell továbbgondozni, hogy tavasztól újra a kert díszévé váljanak. Kína, India, Mianmar és Japán északi részéről, illetve ezen országok hegyvidékeikről származó banánok közt a Musa basjoon kívül szép számmal akadnak kiváló hidegtűrő képességgel rendelkező fajok, mint a himalájai banán (Musa itinerans) vagy a darjeeling banán (Musa sikkimensis). Ezek a növények védett helyen, fűtetlen takarás alatt is átvészelhetik a telet.

Teleltetés a lakásban: A szabadföldben nevelt növényt földlabdával együtt emeljük ki a földből, és ültessük cserépbe. A beültetéshez használhatjuk ugyanazt a kerti földet, amelyben eredetileg is volt, de feltölthetjük a cserepet a földlabda körül új, az említett tulajdonságú talajkeverékkel is. A talaj tápanyagszintje függ a tárolásra használt hely hőmérsékletétől és az ottani fényviszonyoktól. Hűvös, fénytelen pincében, garázsban nem szükséges biztosítani a magas nitrogén- és káliumigényt, hiszen a növény fejlődése nagyon lelassul. Ha világos, fűtött helyiségben teleltetünk, akkor a szokásosnál ritkábban, vagy lényegesen hígabb dózisban, de használhatunk tápoldatokat. A fűtött lakásban való elhelyezésnél a növény folyamatosan fejlődik tovább, ezért lehetőség szerint biztosítsunk számára sok fényt. Mivel a fűtőtestek sugárzó hőjétől és a lakótér alacsony páratartalmától könnyen levélvég száradás léphet fel, ez ellen védekeznünk kell gyakori vízpermetezéssel vagy párologtatók elhelyezésével.

Teleltetés szabadföldben: A Musa basjoo leveleinek hidegtűrése -3 C° körül van, így az első fagyos napok után azok megbarnulnak, elveszítik tartásukat. A levél sejtjei a hideg elmúlásával sem tudnak már nedvességet felvenni, így a hervadt és megbarnult levél kiszárad. Ezen a hőmérsékleten az áltörzs, a növény rizómája és a gyökerek nem szenvednek még erős fagykárt. Ez a legkedvezőbb időszak a banán takarására. Ilyenkor az áltörzset vágjuk el a talaj fölött kb. 60 cm-rel, és permetezzük le gombaölő szerrel. Ezután dróthálóval vagy „nyúlhálóval” kerítsük körbe, töltsük fel száraz lombbal vagy szalmával, és takarjuk be műanyag fóliával, hogy a hőszigeteléshez használt növényi részek szárazon maradjanak. Ezzel nem csak a megmaradt áltörzset védjük, hanem a talaj felszínéhez közel lévő gyökérzetet is. Minél nagyobb a szigetelt talajfelület, annál nagyobb esély van rá, hogy a növény a zord tél ellenére is életben marad, és hogy tavasszal az épen maradt rizómából és az áltörzsből újra fejlődhessenek egzotikus hatású, hatalmas levelei.

 

Musa velutina – Pink banán

Musa velutina

Kelet-Indiából származik. Ez egy elbűvölő törpe növekedésű banán, ami csak 1,5 m magasságúra nő meg. Levelei egy kicsit viaszosak és egyedülállóan rózsaszínes árnyalatú középső levélerezettel rendelkeznek. Levelének hossza 1 m körüli és 35 cm széles. A virágzata rózsaszín. Nagyon díszes gyümölcse van, ami 7 cm hosszúságú és 3-4 cm átmérőjű. Gyümölcse ehető, egészen édes, bár tele van apró magokkal.

Ez a banánfajta nagyon hidegtűrő és túlél minden telet, ha erősen és jól van takarva. Szobanövénynek ideális, hisz azon banánok közé sorolják, mely valóban virágzik és gyümölcsözik a lakásban is.
Napos vagy részben árnyékos fekvést és humuszban gazdag, jó vízáteresztő savanyú talajt kedvel. 30–50cm es, 2 éves növényeket kínálunk.

 

Ravenala madagascariensis – Utazók pálmája vagy Legyezőbanán)

Ravenala_madagascariensis

Ez a Madagaszkáron őshonos csodálatos növény most először Magyarországon csak a mi kínálatunkban! Megjelenése teljesen egyedülálló, semmivel össze nem téveszthető, rendkívül mutatós. A növény maximum 9 méteresre nő, növekedése viszonylag gyors.

Nevét onnan kapta, hogy fáradt utazók szomjukat oltották a növény levélalapi részén levő kiöblösödésben összegyűlt esővízzel. Ezért nevezik az utazók pálmájának.

Nem fagytűrő. Széltől védett helyre tegyük a cserepét, télire pedig fagytól védett helyre. A fiatal példányokat félárnyékos helyen neveljük. Az idősebbek a teljes napsütést szeretik. Virágföldje tápanyagban gazdag, meszes talaj legyen. Vízigényes növény.

 

Musa nana – törpe termő banán kicsi

Musa nana

2 éves. 50 cm-es gyönyörű példányok, foltos levelekkel.

 

Musa nana telep nagy, idős


6–8 éves tövek, sok sarjhajtással. Gyönyörű, foltos levelekkel. Nagy cserépben (50x50 cm) árusítjuk.

Törpe banán

Hazánkba a törpe banán – tudományos nevén Musa nana vagy Musa cavendishii – cserepes kis példányai kerülnek. A banántartás azonban elsősorban érdekesség, nálunk a banán termesztése ritkán sikeres. A banánfélék – még a törpék is – a két métert is meghaladó termőkori, tekintélyes méretükkel azt a tévhitet keltik a szemlélőben, hogy ezek fás növények. Valójában minden banán egyszikű évelő növény. Az évelő rész a földalatti gyökértörzs. Ebből nőnek ki az áltörzset képező hajtások. A belül üreges áltörzset a csavarvonalban elhelyezkedő, fél-egy méteres hosszúságú levelek mereven egymásra boruló levélnyél hüvelyei alkotják.

A kifejlődő áltörzsön tör elő a hatalmas fürtös virágzat. Ennek minden egyes virágából megtermékenyítés nélkül fejlődnek ki a mag nélküli, besárgulva szívesen fogyasztott, jellegzetes alakú gyümölcsök. Sajátságos, hogy a távoli termőhelyekről hazánkba jutásig a hosszú szállítási távolságra tekintettel rendszerint zölden leszedésre kerülő banánfürtök szép sárgára érnek 14–15 °C-on egy-hat hét alatt. A termőkorig eltelik jó pár hónap, nálunk pedig többnyire két év is. Ez alatt éri el a törpebanán is a 2–2,5 m-es magasságot. Ilyen magasan terülnek szét az ekkor már közel méteres hosszúságú, fénylő zöld, többnyire barna foltos levelei. A növény már életében helyet ad sarjutódainak a gyümölcs érlelés után előbb-utóbb elszáradó, a korábbi kifejlődésű áltörzsön.

Fényigénye, hőigénye: Nevelésének meghatározója, hogy sok fényt és meleget kíván, bár nyáron a kánikulai hőség lassítja növekedését, a 20–25 °C körüli hőmérséklet a legkedvezőbb számára. Ennél melegebb időben a banánfa levelei sárgulnak, ezért a nagy melegben érdemes árnyékos védett helyre vinni a növényt. Télen 16 °C körüli hőmérsékleten növekedése folytatódik. A kifejlett növény ilyenkor a terméseit jól beérleli 3–4 hónap alatt. Teleltethető hűvös, 10 °C körüli hőmérsékleten, nem túl fényszegény helyen is. Termőkoráig fűtetlen helyen is áttelel, ekkor azonban takarni kell, hogy levegőzhessen, és fagy ne érje. Szobában teleltetéskor lehetőleg ablak közelébe, de fűtőtesttől távol legyen.

Vízigénye: Mivel Dél-Ázsia nedves trópusairól származik, a cserepes – edényes – banánfa is igényli a bőséges vízellátást. Melegben különösen fontos a bő és rendszeres öntözése, lehetőleg lágy vízzel, legjobb esővízzel. Az öntözővíz hőmérséklete sem közömbös, 13–14 °C-nál ne legyen alacsonyabb. Azt is megsínyli, ha földje a nagyon bőséges öntözés miatt túlságosan vizes. Ha lehetséges, nyáron a nagy levelek gyakori vízpermetezésével teremthető meg a fejlődéshez kedvező párás környezet. A kóros levélbarnulás a vízhiány, illetve páraszegénység miatt következhet be. Télen a nyugalmi állapotára tekintettel csak ritkán és kis vízmennyiséggel szabad öntözni, hogy földje éppen csak ki ne száradjon. Öntözővíz ne kerüljön a levelei tövébe és a levelekre sem, mert könnyen barnulást, rothadást idézhet elő. Ilyenkor érdemes a cserepet nedves kavicsos tálcára állítani.

 

Musa sikkimensis „Red tiger” – csíkos darjeeling banán

Musa sikkimensis „Red tiger”

Az egyik legmutatósabb, kertbe is kiültethető fagytűrő banán. Széles, bőrszerű levelei jól ellenállnak a szélnek, hossza a kifejlett növényeknél 150–180 cm. Jó vízáteresztő képességű, enyhén savas kémhatású termesztő közeget igényel. A tavasztól kora őszig a szabadban tartva elképesztő növekedési erélyével hívja fel magára a figyelmet. Ennek alapfeltétele a folyamatos öntözés és tápanyag utánpótlás. Ha kellően magas a hőmérséklet, akkor bátran öntözhetjük és tápoldatozhatjuk egyenlő nitrogén és kálium arányú levéldísznövények számára előállított készítményekkel. A banánokra általánosságban jellemző, hogy szinte lehetetlen túltrágyázni.

Hidegtűrő képességéről megoszlanak a vélemények, folyamatosan kísérletek folynak ezzel kapcsolatban. Levelei -3 °C-ban már lefagynak, de a gyöktörzse némi takarással a Musa basjoohoz hasonlóan könnyen átvészelheti a teleinket. Hatalmas levelei csíkosak. Gyors növekedésű. Levelei -3 °C-ig, a rizóma -12 °C-ig teljesen fagyálló. Megfelelő takarással jól teleltethető szabadban is. Igénye, gondozása megegyezik a Musa Basjoo-éval.
Jól fejlett 2–3 éves, 30–50 cm magas növényeket kínálunk.

 

Musa paradisiaca „canariensis”

Musa paradisiaca

Korán termőre forduló fajta, nem fagyálló. A széltűrése, az ellenálló képessége egyedi. Rendkívül gyors növekedésű. Csak a mi kínálatunkban!

 

Musa cheesmani – Cheesman banán (ritka különlegesség!)

Musa cheesmani

Északkelet-Indiából, Assam tartományból származik. Robosztus növekedésű, szoros csoportokban növekvő különleges banán. A törzse vöröses-barna színű, virága fehér, hatalmas leveleit vöröseslila borda ékesíti. Gyümölcse 10 cm hosszú, és 4 cm széles és rendkívül ízletes. Levelei hosszúkásak, viaszosak, fényesen zöldek. A gyöktörzs -5 °C-ig bírja a fagyokat. Ezt a növényt 50 éve írták le először, de első példányai csak pár éve kerültek be a botanikus kertekbe és a gyűjtőkhöz.
Erős, gyorsan növő 20 cm-es példányokat kínálunk.

 

 

Musella lasiocarpa – arany lótuszbanán

Musella lasiocarpaTörpe növekedésű, a kifejlett növény maximális magassága 1,5 m.
Egy izgalmas banánfajta, mely nagy magasságban 2800 m-en, a Yunnan tartományban, Kínában található. A virág színe világossárga, hatalmas és közvetlenül a törzs tetején bontakozik ki.
A rajta termő banán ehetetlen, 5 cm hosszúságú.
A föld alatti rizómája a kevésbé hideg telet átvészeli, így a szabadban is teleltethető.

 


 

 

Musa Accuminata – vad banán

Dél-ázsiai termő banán. Nagy a vízigénye, közepes hőigényű.
40–50 cm magas, erős gyöktörzzsel rendelkező növények a kínálatunkban.

 

Ensete ventricosum „Maurelli” – Vörös abesszin banán

Vörös abesszin banán

A legszebb díszbanán. Kilimandzsáró 2300 méteres magaslatairól származik. Ott akár 12 métert is elérhet 6 m hosszú levelekkel, és robusztus átmérőjű törzzsel. Sötétzöld levelének közepén futó fő ér vörös, éle bíbor színű, rövid levélnyele szintén vörös. Impozáns fajta, igazi óriás. Banánunkat célszerű az első évben edényben nevelni, és csak a következő évben, megerősödve kiültetni.

Tavasszal a jó idő beálltával ültessük ki a kertbe, oda, ahol legalább 6 órán keresztül süti a nap. Az ültető gödör körülbelül 50x50x50 cm-es legyen. Ezt töltsük fel általános virágfölddel, amihez érett szarvasmarhatrágyát (20 liter) és mohatőzeget (20 liter) kevertünk. A nyári hőségben naponta 10–20 liter vizet igényel, minden nap bőségesen locsoljuk. Nagyon tápanyagigényes növény, körülbelül kéthetente rakjunk a tövére friss vagy érett szarvasmarhatrágyát, és kapáljuk bele a földbe, úgy, hogy a gyökerei ne sérüljenek meg. Az abesszín banánt, ha nyáron kiültettük a szabadba, ősszel ki kell ásni, és fagymentesen teleltetni.
60–100 cm magas, erős töveket kínálunk gyönyörű vörös levelekkel.

 

Ensete glaucum – Havasi banán

Ensete glaucum

Kínában magas hegységeiben él 2000 m körüli magasságban, de előfordul Nepálban, Indiában, Thaiföldön, Tibetben, Indonéziában, Malajziában és Pápua–Új Guineában is. Nagyra növő, gyönyörű szoliter növény. A törzse vastag, viaszos és kékes-szürkés színű. Magányos törzsén a szürkés színű levelei gigantikusan nagyok, akár a 3 m-es hosszúságot is elérik. Virágzata rendkívüli, lecsüngő kb. 60 cm hosszúságú. A növény módfelett gyorsan növekszik. Gyümölcse hosszúkás tojásdad, érett állapotában vöröses színeződésű sárga.

Növekedéséhez elengedhetetlen a tápanyagban gazdag közeg, a jó vízellátás és a rendszeres tápanyag utánpótlás. Természetes élőhelyén jól viseli a hideget. Hazánkban télen takarásra van szüksége, így a növény szára és levelei lefagynak, de a földalatti része tavasszal újrahajt.

30–40 cm-es fital növényeket és 60–80 cm magas, jól fejlett, erős példányokat kínálunk.

 
Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem