Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gondozási tanácsok

A banánról általában

A banánok gondozása

Plumériák gondozása

Egzotikusi növények, gyömölcstermők gondozása

 

 

A banánról általában

BanánA termő banán, latin nevén „Musa paradisiaca”, a trópusokon élő lágyszárú, bár sokszor fatermetű növény. Hihetetlen, de igaz, hogy csaknem 1000 fajtája létezik a világon. Termését – amely valójában bogyótermés – világszerte fogyasztják. A banán gyümölcse görbe, melynek oka, hogy a kis banánok (melyek még egyenesek) eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.

A banán rendkívül gyorsan fejlődő növény. Növekedése során törzse koncentrikus körökben elhelyezkedő levélhüvelyekből alakul ki (ez a pszeudoszár, vagy áltörzs). A banán növény élete során akár 40 levélhüvely-törzset is növeszthet. Virágzástól szüretig a fajtától függően 80-180 nap telik el.

A legnagyobb banánültetvények a Közép-Keleten és Dél-Amerikában találhatóak, az ún. „Banán Köztársaságokban”, mint Costa Rica, Guatemala, Honduras, Ecuador, Panama, ahol az államok fő bevétele a banán exportból származik. Ecuador a világelső a banán exportban. A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után.

A banánoknak az ideális átlaghőmérséklet a 26,7 °C és az átlagos havi csapadékmennyiség 100 mm. A minimum és maximum napi hőmérséklet: 22-32 °C között van ideális esetben, persze ez is a fajtától függ. Vannak fagytűrő banánok is. A banánok élőhelyén a száraz évszak normál körülmények között nem tart 3 hónapnál hosszabb ideig.

Nálunk télen, amikor nyugalomba vonulnak, az öntözésüket jelentősen csökkentsük, mert túlöntözésük könnyen gyökérrothadáshoz, és a növény pusztulásához vezethet. Öntözésüket, ha lehet, összegyűjtött esővízzel, vagy desztillált vízzel oldjuk meg. Időnként vízzel permezzük meg őket, esetleg a levelüket nedves ruhával le is törölgethetjük, ezzel elkerülhetjük a kártevők megjelenését a banánon.

A banánok nyáron átlagosan havi 4 levelet hoznak, míg télen csak havonta egyet.

A banán egy olyan különleges növény, amely „örökéletű”, mert reprodukálja magát. Amikor a banánfürtöket betakarítják, az anyanövény elhal. De mielőtt ez megtörténik, egy vagy több oldalsó gyökérsarjat hoz létre, így gondoskodik az utódlásról.

A törzsnek a földalatti része hozza ezt az új hajtást, így marad örökéletű a banánfa.

Mindegyik új hajtás felnőtt banánná válik, ám van, amelyik távolabbra is képes telepedni az anyatörzstől. A törzse valójában csak „áltörzs”, mert a levelek összecsavarodásából épül fel, melyek aztán a törzs végén kibomlanak egymás után, mint egy lombozat.

A banán nagyon gyorsan növekszik meleg és nedves helyeken, ahol magas a páratartalom.

A gyümölcse alapján a banán igen sokféle lehet. Mind színében, mind formájában sok a variáció: egyeseknek magjuk van, másoknak nincs, vannak törpe banánok, vannak masszív fajták, rövidek, szögletesek, kerekítettek, egyenesek, ívelt formájúak, zöldek, sárgák, csíkosak, rózsaszínek, foltosak, vagy akár ezüstös színűek is.

Mivel a banánok fejlődése gyors, tápanyagellátásukra nagy gondot kell fordítani. Tápoldatozásuk nyáron hetente történjen, télen csak havonta egyszer. A vízben elkevert tápanyagokat, ha lehet, a nedves földjére locsoljuk, sem a levelére sem a törzsére nem ajánlatos.

A tápoldat összeállítása: 8:10:8 arányú NPK, vagy ehhez nagyjából hasonló tápoldatok.

Ha a legoptimálisabb körülményeket szeretnénk megteremteni a növényünknek, akkor a banánokat savanyú, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag 5.5–6.6 pH-jú földbe ültessük.

 

A banánok gondozása

A banánok gondozását alapvetően az eredeti élőhelyük határozza meg. Az ott lévő körülményekhez leginkább hasonlót igyekezzünk megteremteni növényeink számára!

Banán a faiskolábanA tavasztól-őszig tartó időszakban viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a banánok nagyon jól érzik magukat a kertben, teraszon egy félárnyékos helyen, de a bő öntözésről és magas tápanyag ellátottságról gondoskodnunk kell! Sok faj (törpebanánok) jól nevelhetőek a lakásban, télikertben is. Az öntözés mindig a hőmérséklet növekedésével és a növény méretével egyenes arányban álljon! A nagyméretű banán növényeket a forró nyári időszakban akár naponta kétszer is megöntözhetjük bőségesen, ugyanakkor a tavaszi és őszi időszakban már jóval kevesebb vízre van szükségük. A cserépben tartott növényeknél sose maradjon alatta pangó víz, mert a gyöktörzs és a gyökerek rothadásához vezethet.

Tavasztól–őszig sok tápanyagra van szüksége a banánnak, szabadföldi kiültetésnél nagy mennyiségű érett, komposztált marhatrágyát keverjünk a talajba. A cserépben tartott növényeknél is keverjük a talajba bőségesen trágyát, vagy hosszú hatású műtrágyát. A banánok gyökereinek laza, levegős talajra van szüksége, ezt kertészeti perlit vagy apró szemű sóder hozzáadásával érhetjük el. A talaj pH-ja jó, ha kissé savanyú, de a kertbe kiültetett banánok nem kimondottan érzékenyek erre, a legtöbb kerti talaj némi trágya hozzáadása után tökéletesen megfelel a számukra.

A fagytűrő banánokat (Musa basjoo fajták, Musa sikkimensis, Musa Daijao, Musa velutina, Musa Itinerans…) ősz végén, tél elején vissza kell vágni, a leveleket is érdemes a takaráshoz felhasználni. Az áltörzset a növény korától függően 60–100 cm-re érdemes visszavágni, és jól betakarni. Télen egyéb tennivaló nincsen vele, március végén kell kibontani, amikortól ismét gyors növekedésnek indul.

A trópusi, szubtrópusi területről származó banánok (Pl. Musa cavendish, Musa acuminata fajok) teleltetése 15-18 °C fok között a legideálisabb. Fontos, hogy a lakásban teleltetett banánok öntözését is ősztől fokozatosan csökkenteni kell, a téli időszakban mindig hagyni kell a talajt kiszáradni két öntözés között! A tápoldatozást a téli időszakban fel kell függeszteni! Sok banánt teleltethetünk pincében, garázsban is, itt is minimális (havi maximum 1) öntözéssel. (Pl. Ensete fajok, Musella stb.) A leveleket télre el lehet távolítani, az áltörzset is vissza lehet vágni, ha kinőtte a teleltető helyiséget.

 Az adott banán fajjal, fajtával kapcsolatban szívesen adunk nevelési tanácsokat e-mailben, telefonon is. Hívjon minket bizalommal!

 

Plumériák gondozása

Black widowA közhiedelemmel ellentétben a Plumériák (Frangipáni, Hawaii rózsa) gondozása nem nagy ördöngösség! Néhány pontban, amire figyelni kell, ha egészséges, sokat virágzó növényeket szeretnénk.

  • A Plumériákat sose érje 12 °C fok alatti hőmérséklet!
  • Nyáron a lehető legnaposabb (a legjobb a közvetlen, tűző napfény minimum 6 óra/nap) helyen tartsuk!
  • Szeptember végétől az öntözések számát fokozatosan ritkítsuk, télen havonta 1–2-szer öntözzük csak meg (hőmérséklet függvényében)!
  • A nyári időszakban igényli a sok vizet (hőségben napi öntözés), és virágzást elősegítő (magas P és K tartalommal rendelkező) tápoldattal locsoljuk!
  • A teleltetéshez a legoptimálisabb a 15 °fok körüli hőmérséklet, de szobahőmérsékleten is teleltethetjük. A leveleit télen eldobálja (lombhullató), a levél nélkül pihenő növénynek tavaszig fényre sincsen szüksége. Tavasszal óvatosan kezdjük el locsolgatni, amikor a rügyek megjelennek.
  • Átültetésnél nagyon jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajt használjunk!
  • (Pluméria föld: virágföld+perlit+tőzeg.)
  • A Pluméria nem károsodik, ha utazás, vagy egyéb ok miatt néhány napig nem öntözik.
  • Sose álljon vízben a növény, a pangó víz rothadást okoz!

 

Egzotikusi növények, gyömölcstermők gondozása

CitromNehéz összességében beszélni erről, hiszen minden növénynek más-más igényei vannak.

Általánosságban annyi elmondható, hogy ezen növények többsége nem fagytűrő, hanem teleltetést igényelnek. Az igényeiket az eredeti élőhely klímája határozza meg. A téli időszakban kevesebbet kell öntözni őket, a lehető legfényesebb helyet biztosítani nekik, és lehetőség szerint párásítani a környezetüket.

A nyári időszakban a legtöbb egzotikus növény a szabadban is tartható. Ilyenkor tápoldatozást, tápanyag utánpótlást is igényelnek. A növények leírásánál megtalálhatók az információk, illetve ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol a felmerülő kérdésekre.

 

Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat mindennap 10 és 20 óra között a 06 (30) 474 0044-as számon, vagy írjon a rendeles@bananfa.hu címre!